Coffee Waste Recycling

Bij afvalverwerking moet het afval niet alleen efficiënt zijn, maar ook overvloedig en continu. Dit maakt koffie tot een perfecte bron voor recycling en upcycling. Deze biomassa wordt echter sterk onderbenut, ook al bedroeg de wereldwijde koffieproductie volgens gegevens van de ICO (International Coffee Organization) in 2019 165 miljoen zakken (1 zak = 60 kg). Dit aantal neemt elk jaar toe.

Stel je nu eens voor hoeveel afval we produceren door koffie te drinken en bedenk ook dat het overgrote deel van dit afval op stortplaatsen terechtkomt. En door de complexe organische stoffen zoals cafeïne en polyfenolen die in de koffie zitten, heeft het afval een negatieve impact op de bodem waarin het wordt opgeslagen. Anderzijds bevat koffieafval bestanddelen zoals vetzuren, lignine en cellulose. Deze componenten kunnen worden geëxtraheerd en op vele manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld als biobrandstof, biogas, biochar en biopolymeren, waardoor de koolstofvoetafdruk van bepaalde producten wordt verkleind en hulpbronnen worden bespaard.

Op dit moment zijn er een paar afvalverwerkingsbedrijven die koffieafval inzamelen bij kantoren, hotels, enz., hoewel het inzamelen van koffieafval bij huishoudens en kleine cafés niet de manier is die bedrijven verkiezen, omdat dit een verstandhouding vereist tussen de consument en de afvalverwerker. In deze context vragen wij uw medewerking om koffieafval in onze buurt in te zamelen en ons te helpen een duurzamere koffieketen te creëren voordat het op de stortplaats belandt. 

Op dit moment zamelen we koffieafval in bij cafés en restaurants in Frans Halsbuurt. Een deel van dit afval gaat naar bedrijven die koffieafval verwerken en de rest houden we voor onze eigen tests die we samen met particuliere laboratoria uitvoeren. Ons belangrijkste doel is om de potentie van koffieafval aan te tonen en de hoeveelheid koffie die we thuis consumeren in kaart te brengen. Als we dit doel eenmaal hebben bereikt, wordt het voor lokale autoriteiten gemakkelijker om actie te ondernemen en besparen we waardevolle hulpbronnen in de koffieketen. Dit project is gestart in Frans Halsbuurt / Amsterdam en we willen het uitbreiden naar heel Nederland.

 

Rebel Beans Coffee Waste Collection Pilot  Location

Klinkt goed! Maar hoe verzamelen we het afval in de buurt?
- Wij zullen elke zondag een container plaatsen voor onze winkel aan de Gerard Doustraat 40. U kunt het daar gemakkelijk komen afgeven. Wij vragen u vriendelijk om verder niets mee te nemen met uw koffieafval (papierfilters, groente, fruit, eierschalen, etc.)
- U kunt ook een abonnement bij ons afsluiten voor ons assortiment koffiebonen en wij halen uw koffieafval op als wij uw koffiebonen komen brengen. 
- Koffiepads zijn welkom.